Alles over honden vlooien.

Alles over honden vlooien willen weten? Niemand vindt het fijn als de hond vlooien heeft. Vlooien kunnen behoorlijk jeuken. Wanneer je hond veel krabt of bijt dan denken veel mensen al gauw aan vlooien. Als baasje wil je dan zo snel mogelijk de vlooien bestrijden.

Wat zijn vlooien

Vlooien zijn hele kleine bruinzwarte beestjes die heel erg vervelend kunnen zijn voor je hond. Door een hele grote sprong kunnen ze op je hond of jezelf terecht komen. Ze veroorzaken dan hevige jeuk en rode vlekken. De vlooien kunnen in je huis een plaag vormen en dat wil je echt niet. In Nederland komt de katten vlo voor die veel liever een hond bijt dan een mens. De hond kan de vlo oplopen door een andere hond als ze aan de wandel zijn. De vlo is ontzettend klein, ongeveer 2 mm. Je kunt de vlo herkennen aan:

  • Kleine kop
  • Groot lijf
  • Lange pootjes
  • Springt tot wel 1 meter ver!

De vlo kan je ontdekken door het spoor van uitwerpselen in de gaten te houden. Dit zijn kleine zwarte korreltjes op de huid van de hond. Door met een vlooien kam de hond te kammen dan kam je de puntjes mee en veeg je af op een keukenrol. Je maakt dan het iets vochtig en als het rood kleurt om de zwarte stippen dan zijn het vlooienpoepjes.

Hoe ontstaat een vlooienplaag?

Wanneer je hond een bezoek krijgt van een vlo begint de vlooienplaag al. De vlo nestelt zich op je hond, zuigt zich vol bloed, legt eitjes. Dat kunnen er wel tot 50 per dag zijn. Je hond krijgt jeuk, gaat krabben. De eitjes vallen op de grond, uit de eitjes komen larven die zich voeden met huidschilfers. Als de larven groot genoeg zijn groeien ze uit tot een volwassen vlo en komt weer op je hond terecht. En dan begint het hele proces weer opnieuw. En zo ontstaat een vlooienplaag.

Alles over honden vlooien

Hoe voorkom je een vlooienplaag

Door een vlooienmiddel te gebruiken kan je een vlooienplaag voorkomen. Er zijn een aantal bestrijdingsmiddelen:

  • Pipetten: in de pipet zit een vloeibaar anti-vlooienmiddel. Dit zet je in de nek of verdeel je over de rug van de hond waar het zelf niet bij kan. Het beste is om je hond een paar dagen voor en na de behandeling niet te wassen. Op die manier kan de werkzame vloeistof zich makkelijker over de huidvet verspreiden. Het zorgt er niet alleen voor dat de vlooien gedood worden maar ook teken en het heeft een afwerende werking.
  • Vlooienband: De vlooienband werkt ook heel erg goed. Dit heeft een afwerende werking voor 6 tot 8 maanden tegen vlooien. De band zorgt ervoor dat het zich over je hond verspreid.
  • Pil: Ook is er een pil Vlo kill die je kunt geven aan je hond als ontvlooiing. Dan verspreid de werkzame stof zich door de bloedbaan. Als de vlo dan bijt in de huid van je hond zuigt het bloed op en gaat de vlo dood.
  • Insectwerende kleding: De kleding is geimpregneerd met permethrin, dit is een veelgebruikt middel tegen teken en vlooien. Deze kleding kan je ongeveer 25 keer wassen maar niet drogen.

Alles over honden vlooien, Vlooiencheck

Wanneer je twijfelt of je hond al vlooien heeft dus hij heeft wel jeuk maar geen vlooien, ga dan op zoek naar kleine zwarte korreltjes in de lies- of schouderstreek van de hond. Om zeker te weten dat de korreltjes van een vlo zijn, doe het op een keukenrol en maak deze wat nat. Kleurt het dan rood, dan heeft jouw hond vlooien. Was je hond dan met een vlooienshampoo die de vlooien dood door de effectieve werking ervan. Shampoo is voor bestrijden, het beschermt maar slechts 1 week tegen vlooien.

Ook ander huisdieren kunnen vlooien hebben zo kan je ook vlooien bij konijn hebben

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft geen reacties

Reacties zijn gesloten.