Kattenvlooien? Jouw kat is constant aan het krabben en lijkt flinke jeuk te hebben. Als je kijkt wat er aan de hand is dan zie je dat het vlooien heeft. Dat is iets wat je absoluut niet wilt natuurlijk. Die wil je dus graag bestrijden. Hoe doe je dat het beste?
Vlooien zijn hele kleine donkerbruine tot zwarte beestjes die door middel van springen van het ene dier op het over kunnen springen, maar ook op mensen. Ze veroorzaken ontzettende jeuk waardoor ze gaan krabben. Ze kunnen zorgen voor een plaag in je huis, iets wat je echt niet wilt. De meest voorkomende vlo in Nederland is de kattenvlo.
Hoewel een vlo maar klein is, zo ongeveer 2 millimeter groot, kan je hem herkennen aan de volgende dingen. Vlooien hebben een kleine kop, een groot lijf, lange pootjes en springt tot wel een meter ver. De sporen die een vlo nalaat herken je snel. Het zijn hele kleine zwarte korreltjes die op de huid van je kat zitten. Je kunt zowel de vlooien als de poepjes met een vlooienkam verwijderen. Wanneer je de kam afveegt aan een vochtig stukje keukenrol en dat kleurt rood dan weet je zeker dat het vlooienpoepjes zijn.
Vlooien zitten meestal in struiken. Loopt jouw kat veel door struiken dan is de kans dus groot. Wanneer de vlo eenmaal op het lichaam zit van jouw kat verstopt hij zich graag op warme plekjes. Dit is met name de lies en de oksel van jouw kat.
Het bestrijden van vlooien is ontzettend belangrijk. Dit heeft verschillende redenen. Ten eerste omdat jouw huisdier ontzettend veel last zal hebben van de jeuk waardoor het gaat krabben. De vlo bijt namelijk jouw kat en dat is pijnlijk. De vlo spuit wanneer hij bijt een beetje speeksel in de huid van jouw kat om te zorgen dat bloed niet meteen stolt waardoor er irritatie en jeuk ontstaat.
In de poppen van vlo houden zich wormenpoppen schuil Dit betekent dus dat wanneer de vlooien door het krabben in het maag-darmkanaal terecht komen van jouw kat de vlo het niet overleeft, maar de worm die in de vlo zit dit wel doet. Daarom is het ook zo belangrijk om jouw kat te ontwormen zodat je het ontstaan van wormen tegen kan gaan.
Soms zijn katten ook allergisch voor vlooien waardoor de kat zoveel jeuk krijgt dat ze zich gaan krabben en bijten tot bloedens toe. De kat bij wie dit voorkomt heeft een grote kans erop om bloedarmoede te ontwikkelen.
Een vlooienplaag ontstaat erg snel en makkelijk. De vlo heeft zijn plekje gevonden op jouw kat, de kat neemt hem mee naar binnen. De vlo legt eitjes bij jouw kat, wat er overigens best veel zijn, ongeveer 50 per dag. De kat krabt zich en de eitjes vallen van je kat af op de grond. De larven die uit de eitjes komen die voeden zich met huidschilfers. Deze zitten in tapijten en kussens. Als de larve groot genoeg is dan wordt het een vlo en begint het proces van voor af aan.
Je kunt een vlooienplaag voorkomen door het aan te pakken bij de bron. Dat is dus jouw kat. Je kunt je kat een vlooienband omdoen maar je kunt het ook een pipetje met vloeistof in de nek spuiten. Is er toch een plaag ontstaan in jouw huis dan is er een omgevingsspray die je kunt gebruiken.
Volg bij een vlooienplaag in ieder geval het stappenplan bij vlooienbestrijding hoe doe je dat.
Reacties zijn gesloten.
Dit bericht heeft geen reacties