Tekenband

Tekenband

Is je kat of hond regelmatig buiten in de natuur te vinden of in je tuin dan kan het zeker een goed idee zijn om een tekenband te gebruiken. De tekenband werkt constant effectief tegen teken, maar ook vlooien. De band bevat namelijk bepaalde stoffen die de parasieten doden. Zo is je huisdier altijd optimaal beschermd tegen teken en vlooien met een tekenband.

Het gevaar van teken

Een teek is een parasiet die tot de spinachtigen behoort. Een teek leeft van het bloed van dieren, vogels en mensen. Teken vind je voornamelijk in de natuur, zoals in bomen of in hoog gras. Ze laten zich vallen en bijten zich vervolgens vast in de huid van hun gastheer. Wat teken zo gevaarlijk maken, is dat de ziektes kunnen overbrengen. De meest bekende ziekte die teken met zich mee kunnen dragen, is de ziekte van Lyme. Ongeveer 3% van alle mensen en dieren die een tekenbeet oplopen, krijgt deze ziekte. Vanwege dit gezondheidsrisico is het belangrijk om je huisdieren goed te beschermen tegen deze vervelende parasiet. Zeker als je hond of kat vaak te vinden is in de natuur met bomen, gras en struikgewas is het contact met teken moeilijk te vermijden.

De werking van een tekenband

Een tekenband is een handig middel om je huisdieren tegen teken te beschermen. De halsband werkt zowel dodend als afwerend. De band geeft namelijk constant een dosering van werkzame stoffen af. In de tekenband zitten een aantal tekenbandinsecticides. Zo kan er Imidacloprid, Flumethrine of Deltamethrin in zitten. Deze stoffen werken tegen parasitaire, bladetende en zuigende insecten. De meeste tekenband helpen hierdoor ook tegen vlooien. Een tekenband werkt gemiddeld zo’n 5 tot 8 maanden. Tijdens deze periode geeft de tekenband een lage dosering van de stoffen af. Deze werkzame stoffen verspreiden zich over de huid van het huisdier. Zodra de teek in aanraking komt met de huid, wordt de parasiet direct gedood.

 

Zo doe je een tekenband om

Koop een tekenband en haal de band uit de verpakking. Rol de band uit en pas hem om de nek van je hond of kat. Zorg ervoor dat de tekenband niet te strak of te los zit. Zorg ervoor dat er ongeveer twee vingers tussen de halsband en de nek van je huisdier passen. Schuif vervolgens de tekenband door de gesp en knip daarna het overgebleven van de band af. Het is erg belangrijk dat de halsband de huid van je kat of hond aanraakt. Dit is namelijk de enige manier waardoor de stoffen zich over het lichaam via de vetlaag kunnen verspreiden.

Allergisch voor een tekenband?

Een tekenband bevat diverse soorten insecticiden. Het kan mogelijk zijn dat je huisdier allergisch is voor deze stoffen. Zo kan de nek van je hond of kat opgezwollen raken, daarnaast kan het huisdier ook jeuk of huiduitslag krijgen. Doe dan direct de halsband af en ga eventueel naar de dierenarts. Gelukkig zijn er meerdere alternatieven om de teken te weren. Zo zijn er 100% natuurlijk tekenbanden, zoals halsbanden van EMX keramieken kralen. Deze tekenband geeft trillingen af, waar teken erg gevoelig voor kunnen zijn zijn. Daarnaast zijn er ook tekenbanden met een volledig natuurlijke werkzame stof die de TickLessparasieten verdrijft. Ook is er nog de TickLess dit apparaatje werkt door middel van een ultrasone impulsen die als een heel zacht geluid worden uitgezonden. Dit geluidje vinden  vlooien en teken vervelend en daarom zullen ze niet op de hond of kat afgaan.

Toch een teek opgelopen?

Een tekenband biedt niet 100% bescherming, dus het is belangrijk om de huid van je kat of hond in de gaten te houden. Heeft je huisdier wel een teek opgelopen, dan is het belangrijk om de teek direct te verwijderen met een tekenpincet. Pak de teek met de tekenpincet vast en draai totdat je de teek in de pincet hebt zitten. Het is belangrijk om de pincet te draaien, omdat de teek zich zo niet kan vastgrijpen in de huid. Zorg ervoor dat je de kop van de teek ook hebt verwijderd. Houd het plekje de tijd erna goed in de gaten. Mocht je huisdier toch ziekteverschijnselen tonen, dan is het verstandig om naar een dierenarts te gaan.er zijn tegenwoordig verschillende soorten tekenpennen, zoals de tick twister.

Met deze tekenhaken (tekenpennen) de tick master kunt u makkelijk, veilig en pijnloos teken verwijderen bij hond en kat. De tekenhaak is het verbeterde alternatief voor een tekentang.

Op Pad met Canishield tekenband.

In de zomermaanden trekken veel mensen erop uit met hun hond. Teken en Vlooien zijn dan extra actief en honden die op vakantie mee gaan naar o.a Zuid-Europa kunnen ook besmet worden met zandvliegen die de ziekte Leishmaniasis overbrengen, ga dus voorbereid op vakantie met o.a. de Beaphar Canishield halsband

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft geen reacties

Reacties zijn gesloten.