Vlooien bij konijn.

Vlooien zitten het liefst bij je hond of kat maar ook bij konijnen kunnen vlooien zitten, zeker als ze buiten zitten is de kans aanwezig dat ze vlooien op lopen via bijvoorbeeld egels of andere dieren uit het wild.

Als ze binnen zitten zijn de vlooien meestal van een ander huisdier.

Vlooien zij  soms moeilijk te bestrijden het is daarom belangrijk dat je het goed aanpakt door je huisdier te behandelen maar ook de omgeving is belangrijk zeker als de vlooien eitjes hebben gelegd die maanden later nog uit kunnen komen.

Hoe weet je of je konijn vlooien heeft?

vlooien bij konijn

Vlooien kunnen jeuk veroorzaken bij je konijn zo kan zijn dat je jouw konijn meer dan normaal ziet krabben of schuren omdat hij jeuk heeft. Om dat te controleren kun je de vacht wat opzij doen om goed te kijken of je vlooien ziet lopen of eventueel dat je vlooienpoep van de vlooien ziet ( vaak kleine donkere korreltje). De vlooien zijn erg snel en niet altijd even makkelijk te zien. Kijk daarom of je ook de kleine zwarte korreltjes ziet zitten. Dit zijn dan de vlooienpoepjes. Om zeker te weten of het een vlooienpoepje is, kun je het korreltje op een nat keukenpapiertje leggen. Vlooienpoepjes bestaan voor een groot deel uit  verteerd bloed; komt er een roodbruine kring om het korreltje dan weet je zeker dat het een vlooienpoepje is en dat je je konijn moet gaan behandelen.

Konijn behandelen tegen vlooien.

Als eerste moet je je konijn zelf behandelen dat kan eventueel met Beaphar Anti-Ongedierte spray 150ml

Meer dan 95% van de vlooien zit in de omgeving in de vorm van eitjes, larven en poppen, maar ongeveer 5% zit op je huisdier. Het is daarom ook belangrijk om de omgeving  goed te behandelen De eitjes, larven en poppen ontwikkelen zich door tot vlooien en springen weer op je konijn of ander huisdier. Het is dus vooral heel erg belangrijk om het hok en alle plekken waar je konijn of andere huisdieren zich bevinden  goed schoon te maken en te behandelen met een omgevingsspray tegen vlooien (wel opletten dat de spray goed is opgedroogd voor je huisdier ermee in contact kan komen). Op die manier ben je veel sneller van de vlooien af.

Let op bij vlooienmiddelen.

  • Gebruik niet zomaar vlooienproducten voor honden of katten op je konijn, cavia of hamster; sommige werkzame stoffen kunnen dodelijk zijn voor konijn en knager!
     
  • Vergeet niet om andere huisdieren ook te behandelen, anders kunnen die ervoor zorgen dat het vlooienprobleem in stand gehouden wordt. 
     

Vlooien zijn vaak hardnekkig om te bestrijden,  Verwacht daarom niet dat je binnen een week van het vlooienprobleem af bent. Je zult vaak meerdere malen je konijn en andere huisdieren en de omgeving goed moeten behandelen om helemaal van de vlooienprobleem af te komen.

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft geen reacties

Reacties zijn gesloten.