Vlooien in huis

Vlooien in huis

Heb je last van vlooien in huis? De meest voorkomende oorzaak van vlooien in huis is door je huisdier, zoals een kat of hond. Komt je huisdier vaak buiten in de natuur of in aanraking met andere huisdieren, dan kunnen de vlooien gemakkelijk overspringen. Het is dan ook bijna onmogelijk om nooit last van vlooien te hebben als huisdier eigenaar. Vlooien zijn uiteraard erg vervelend voor dier én mens, maar gelukkig zijn er diverse manieren om vlooien in huis te bestrijden en te voorkomen.

Hoe komt een vlo op je huisdier terecht?

Hoe komen die vlooien eigenlijk terecht op je huisdier? Het is vrij eenvoudig. Een volwassen vlo legt een aantal eitjes. De larven kruipen vervolgens naar een donker plekje. Dit kan buiten zijn, zoals tussen bladeren of bomen. Ook kunnen ze binnenshuis tussen kieren en gaten zitten. Zodra de larve zich ontpopt tot een vlo, wacht dit insect tot er een dier langsloopt waar de vlo vervolgens op kan springen.

Zo voorkom je vlooien in je huis

Voorkomen is uiteraard altijd beter dan genezen. Dit geldt ook voor vlooien. Er zijn een aantal manieren waarop je dit kunt doen.

●     Stofzuig regelmatig

Aangezien de larven van vlooien zich voornamelijk op donkere plekken schuilhouden, zoals kieren, gaten en naden, kun je hier moeilijk bij met stofzuigen en schoonmaken. Probeer alle kleine plekjes mee te pakken, zoals onder kasten en langs plinten. Ga ook goed langs stoffen vloerbedekking en meubilair, omdat ze zich ook vaak hier schuilen. Zorg er voor dat je de stofzuigerzak direct na het stofzuigen vervangt. De vlooien kunnen zich namelijk in de stofzuigerzak verder voortplanten.

●     Gebruik vlooiendruppels

De grootste oorzaak van vlooien in huis is je huisdier die ze van buiten heeft meegenomen of heeft gekregen van andere dieren. Zorg er daarom voor dat je je huisdier regelmatig behandelt met vlooiendruppels hond of vlooiendruppels kat. Deze druppels zijn eenvoudig verkrijgbaar. Dit effectieve middel zorgt ervoor dat de vlooien uit de buurt blijven van je huisdier.

●     Gebruik een vlooienkam

Mocht je huisdier erg last hebben van vlooien, dan is het verstandig om een vlooienkam te gebruiken. Gebruik de kam om de vacht goed uit te kammen. Met de kam verwijder je eenvoudig de volwassenen vlooien en hiermee voorkom je dat ze opnieuw eitjes in de vacht van je huisdier leggen.

●     Maak de mand van je huisdier regelmatig schoon

Net als in de stoffen vloerbedekking en meubilair bevinden vlooien zich ook vaak in de stoffen manden van je huisdier. Het is hondenmandbelangrijk om de manden regelmatig schoon te maken. Je kunt de mand wassen op 60 graden of hang de mand in de volle zon. De vlooien en eitjes kunnen namelijk niet tegen deze warmte.

Bestrijding van kattenvlooien en hondenvlooien

Heb je last van  een vlooienplaag, dan is het tijd om deze plaag te bestrijden. Om een vlooienplaag te bestrijden in je huis kun je gebruik maken van anti vlooien omgevingsspray.

Deze sprays kun je gebruiken voor het tapijt, de hond- of kattenmand en stoffen meubilair, zoals banken en fauteuils. De spray bevat insectendodende stoffen. Sluit daarom de ramen en deuren van de ruimte die je gaat behandelen. Zorg dat je de spray goed spuit op plekken waar de larven en eitjes zich bevinden, zoals in het tapijt, achter plinten en tussen kieren. Spuit de spray enkele seconden per plek en laat het vervolgens ongeveer een half uur inwerken. Laat de ruimte daarna goed ventileren voordat je de ruimte weer gaat gebruiken.

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft geen reacties

Reacties zijn gesloten.