Vlooienbeten mens als je huisdieren, zoals een kat of een hond hebt, kun je snel last krijgen van een vlooienplaag. Huisdieren lopen graag buiten door de natuur waar ze vlooien kunnen oplopen. Ook worden vlooien eenvoudig overgedragen door andere huisdieren. Vervolgens nemen ze deze vlooien mee het huis in waar de vlooien zich snel zullen voortplanten.
Een vlo is een insect dat een gastheer nodig heeft om zich te voeden met bloed om zich zo voort te planten. Zoogdieren en de mens zijn een voedingsbron voor vlooien. Vlooien kunnen leven in de vacht van een dier, maar niet op een mens. Als mens kun je dus enkel last hebben van beten.
Je kunt een vlooienbeet aan een aantal symptomen herkennen. Dit zijn ze:
Een vlooienbeet kun je dus voornamelijk herkennen aan de jeuk. Een vlooienbeet veroorzaakt namelijk veel meer jeuk dan bijvoorbeeld een muggenbult. Wanneer de vlo in je huid bijt, laat hij een beetje speeksel achter. Je lichaam reageert op dit speeksel door een bepaalde stof aan te maken. Probeer de bult niet op te krabben, omdat er anders een ontsteking kan ontstaan.
Vlooien veroorzaken niet alleen maar jeuk, maar kunnen ook ziektes overdragen. Zo kun je door de vlo in te slikken besmet raken met lintworm. Dit gebeurt huisdieren natuurlijk een stuk sneller, omdat zij bijvoorbeeld eten van de grond likken. Als mens hoef je hier niet erg bang voor te zijn. Net als dieren kunnen mensen ook allergisch zijn voor vlooien. Je zult dit merken aan extreme jeuk en uitslag of eczeem over je hele lichaam. Heb je erg last van de jeuk, raadpleeg dan een arts die je een behandeling kan aanraden.
Helaas is er voor een enkele beet geen behandeling. Probeer niet te veel te krabben en zeker niet de bult kapot te krabben. Het kan helpen om een verzachtende zalf op de bulten te smeren. Een tip is om koud water met azijn te mengen en dit mengsel met een watje op je bulten aan te brengen.
Een enkele bult is wel te verdragen, maar wanneer je last hebt van een vlooienplaag is het belangrijk om in te grijpen. Dit is natuurlijk niet alleen fijn voor jezelf, maar ook zeker voor je huisdier. De kans is groot dat je huisdier de vlooien het huis heeft binnengebracht en aan jou heeft overgedragen. Zorg er daarom voor dat je vlooienplaag zoveel mogelijk probeert te voorkomen door je kat of hond een spray, druppeltjes via een pipet, shampoo, tabletten of een vlooienhalsband te geven om de vlooien mee te doden en de voortplanting tegen te gaan. Van de vlooienplaag bevindt zich slechts 5% in de vacht van je dier. De resterende 95% bevindt zich namelijk in je huis. De eitjes en larven bevinden zich voornamelijk in donkere hoekjes, zoals kieren, achter planten en in het tapijt, mand en stoffen meubilair. Zorg ervoor dat je regelmatig stofzuigt, de hond- of kattenmand op 60 graden wast en je tapijt en bank sprayt met een speciale vlooienspray.
Reacties zijn gesloten.
Dit bericht heeft geen reacties