Vlooienbeten

Vlooienbeten

Vlooienbeten zijn vervelende en worden veroorzaakt door kleine parasieten die nare klachten kunnen veroorzaken bij mens én dier. Ze kunnen voornamelijk veel jeuk veroorzaken bij honden en katten. Bij honden veroorzaakt het voornamelijk jeuk. De hond zal vervolgens op de jeukende plekken proberen te bijten om van de jeuk af te komen wat voor huidontsteking kan zorgen. Ook katten hebben voornamelijk last van de jeuk en er kan ook een huidontsteking en wonden ontstaan.

Hoe kan je kat of hond besmet raken met vlooien?

Je huisdieren kunnen gemakkelijk vlooien krijgen als ze vaak buiten in de natuur lopen. Ook kunnen andere dieren het makkelijk overdragen op jouw kat of hond. Een volwassen vlo leeft op een gastheer en heeft bloed nodig om zich voort te planten. Deze eitjes worden vaak gelegd in kleine donkere plekken in de natuur of in huis. De eitjes ontpoppen zich tot larven. Deze cyclus kan zich zeer snel herhalen, wat een vlooienplaag kan veroorzaken. Een vlooienplaag bestaat vaak enkel uit 5% volwassen vlooien die in de vacht van je huisdier schuilen en de resterende 95% bestaat uit eitjes en larven die zich bevinden in de leefomgeving, zoals in gaten, kieren, achter plinten en in het tapijt of mand van je huisdier.

Vlooienbeten, hoe herken je de klachten bij je huisdier?

Zodra je huisdier is besmet met vlooien, zullen de klachten beginnen. Je kat of hond krijgt voornamelijk last van jeuk. Dit is niet altijd duidelijk zichtbaar, niet alle dieren krabben namelijk heel erg. Sommige katten zijn allergisch voor katten en dit zal blijken wanneer je kat last krijgt van een ontsteking van de huid met korstjes. Deze huidontstekingen vind je voornamelijk op de rug en staart van de kat. Dit heet ook wel miliaire dermatitis. Ook een hond kan een vlooienallergie hebben. Dan zie je vaak een grote kale plekken met schilfers op de huid. Bij pups en kittens kan een vlooienbesmetting ernstiger zijn, omdat ze bloedarmoede kunnen krijgen van een vlooienplaag. Een vlo kan niet alleen jeuk veroorzaken, maar kan ook ziektes overbrengen. Zo kan je huisdier besmet raken met lintworm of kattenkrabziekte.

Hoe herken je vlooien bij je huisdier en voorkom je vlooienbeten.

Nu je weet wat de klachten van je huisdier kunnen zijn wanneer ze last van vlooien hebben, is het daarna tijd om de vlooien te herkennen. Dit kan best lastig zijn, omdat vlooien niet altijd makkelijk te vinden zijn. Het kan namelijk zijn dat je huisdier slechts last heeft van een paar vlooien en geen vlooienallergie heeft. Vlooien bevinden zich voornamelijk in de liezen,

Vlooienbeten
Vlooienbeten

staartbasis en de oksel van je kat of hond. Gebruik een speciale vlooienkam om de vacht door te kammen. Vind je zwarte puntjes in de kam? Dan kunnen dit vlooienpoepjes zijn. Een tip is om de poepjes op een natte tissue te leggen. Geven ze bruinrood af, dan zijn het vlooienpoepjes.

Hoe kun je je huisdier beschermen tegen vlooien?

https://www.sjaansdierenparadijs.eu/beaphar-vlooienspray-400-ml

Gelukkig zijn er diverse middelen verkrijgbaar waarmee je je huisdier kunt beschermen tegen deze vervelende parasieten. Je kunt gebruik maken van sprays, druppels, pipetjes, shampoos of tabletten om de vlooien te doden en de voortplanting tegen te gaan. Kies voor een middel dat je huisdier tot wel 5 weken lang beschermd tegen de vlooien. Daarnaast kun je ook kiezen voor een handige vlooienband. Deze halsband is geïmpregneerd met insecticide en biedt je huisdier een constante bescherming. Zorg er ook voor dat je het huis vlooienvrij houdt. Dit is namelijk de leefomgeving van de vlo waarin ze zich voortplanten. Zo kun je ook een vlooienspray gebruiken voor het meubilair, tapijt en kat-of hondenmand. Stofzuig regelmatig en was de manden op 60 graden.

Ook mensen kunnen gebeten worden door vlooien als dat gebeurd krijg je ook bultjes op de bijtplek en jeuk.

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft geen reacties

Reacties zijn gesloten.